Vrouwen in ICT: Ondernemer Marloes geeft tips

Weprocess, gevestigd in Zoetermeer, is ondersteunend in bedrijven helpen hun bedrijfsprocessen te digitaliseren en automatiseren. Weprocess is actief binnen de sectoren groothandels, retail, logistiek en transport. Oprichter Marloes de Ruiter: “Zeker in coronatijd werd de noodzaak voor deze bedrijven om te digitaliseren nog groter. Hiervoor hebben ze vaak niet de mensen of kennis dat te doen. Ik merkte op een gegeven moment dat daar dus een gat ontstond”. Bedrijven komen volgens Marloes in veel gevallen via een online zoekopdracht uit bij een partij met grote beloftes voor bijvoorbeeld een nieuwe website, maar uiteindelijk blijkt veel toch niet mogelijk.

De missie

Vanuit deze behoefte is de missie van Weprocess ontstaan: duurzame en schaalbare IT en E-commerce infrastructuren bouwen voor bedrijven. Denk hierbij aan onderzoek doen naar de meest passende tools, het uitvoeren van implementaties en het opzetten van IT-architectuur. Marloes: “We vinden het belangrijk dat klanten echt duurzaam kunnen groeien en niet afhankelijk zijn van oude IT. We willen voorkomen dat ze na 3 jaar weer vastlopen door verouderde systemen en processen”. Weprocess wordt dan ook gezien als ‘de onmisbare schakel’ die een brug slaat tussen de klant en partners die software leveren.

Foto van onderneemster Marloes de Ruiter van Weprocess, gevestigd op het Dutch Innovation Park in Zoetermeer.

Behoefte van klanten

De meeste van klanten van Weprocess zijn gevestigd op het Prisma bedrijvenpark in Bleiswijk wat tegen Zoetermeer aanligt. Een grote partner is bijvoorbeeld de Hygos Groep. Marloes vertelt over de prettige samenwerking, die de slogan ‘onmisbare schakel’ nogmaals benadrukt: “Hygos is een holding met onder hen vijftien groothandels. Ik heb mijn start gemaakt binnen het vakgebied bij Cemex Trescon. Toen ik voor mezelf begon in 2018 bleven de contacten goed. Toen de eigenaar van Cemex Trescon de Hygos Groep oprichte en er meer bedrijven aansloten, kwam er steeds meer een toekomstvisie tot stand voor hen. Daar kon ik vanaf het begin aan bijdragen op het gebied van digitalisering. We wisselen op die manier niet alleen kennis, maar ook mensen aan elkaar uit, om zo elkaar echt te versterken en van elkaar te kunnen leren”.

Dutch Innovation Park

Weprocess is gevestigd op het Dutch Innovation Park in Zoetermeer. Hier werkt Zoetermeer aan versterking van het IT-ecosysteem met een Dutch Innovation Park, een groot IT-cluster en een IT-opleiding van De Haagse Hogeschool. Marloes juicht het toe: “Ik werk onder andere veel samen met het MKB Digiwerkplaats, maar geef ook wel eens gastcolleges bij de hbo-ict opleiding hier aan De Haagse Hogeschool in de Dutch Innovation Factory. Ik vind samenwerking met organisaties en studenten erg waardevol en dit is wel hét pand waar dat natuurlijk gebeurt”.

Binnenkant van het Dutch Innovation Factory waar met grote stickers op de glazen muur staat: Innovation lab. Luchtfoto van het Dutch Innovation Park.

Weprocess is een van de nieuwere aanwinsten op het Park, maar al volop aanwezig in zowel het pand als de Community van het Park. Marloes benadrukt dat studenten die meer ervaring willen opdoen, schoolopdrachten bij een bedrijf moeten uitvoeren of stages zoeken altijd bij Weprocess naar binnen kunnen lopen. Marloes: “Op dit moment werken er twee derdejaarsstudenten als werkstudenten bij ons. Ze zijn bij ons meer dan welkom. De DIF is voor ons extra interessant omdat hier de business-IT opleidingen zitten. Wij doen zelf natuurlijk geen development werk, dus de business-IT studenten passen perfect bij ons”.

Plannen voor de toekomst

Marloes heeft veel plannen met Weprocess voor in de toekomst, de grootste: uitbreiden in heel noordwest Europa. Marloes: “Er is niet alleen behoefte naar digitalisering en automatisering in Nederland. Duitsland is gigantisch binnen de groothandel en heeft magazijnen die tien keer zo groot zijn als magazijnen hier in Nederland, maar ze lopen nog wel achter op het gebied van digitalisering. Die kunnen deze kennis goed gebruiken. Wij zijn een team van slimme digitale mensen, die voor klanten werken binnen de traditionele industrieën, dus wij faciliteren graag in deze behoefte”. Binnen Nederland is onder andere de innovation hub Brightlands in de regio Venlo ook een interessante uitbreiding voor het bedrijf. Marloes: “Wij willen eigenlijk de ‘go-to’ worden voor bedrijven die moeten digitaliseren, maar niet weten hoe. Een van onze uitgangspunten is het leveren van kwaliteit in uitvoering en implementatie, niet wie in het duurste pak rondloopt. We willen dat mensen het idee hebben dat ze altijd bij ons terecht kunnen en wij onderdeel zijn van het bedrijf”.

Stichting Zoetermeerse Zakenvrouwen

Marloes is niet alleen eigenaar van Weprocess, maar sinds 2018 voorzitter van Stichting Zoetermeerse Zakenvrouwen. Marloes: “Je merkt dat vrouwen toch wat meer bescheiden zijn dan mannen en dat ze vaak dichtslaan als ze binnenlopen bij de huidige netwerkgroepen. Ik heb zelf ook meegemaakt dat je enkele beleefde woorden krijgt, maar daarna voeren de bekenden hun gesprek weer samen verder. Ik dacht toen ‘daar moet ik iets mee doen’. Want die vrouwen hebben hele goede ideeën, die moeten we stimuleren. Daarom ben ik de stichting gestart. Voor coronatijd waren we lekker op dreef: we organiseerden veel bijeenkomsten, 30 tot 40 vrouwen waren aangesloten en zowel donateurs, als niet-donateurs waren bij ons welkom. Sinds corona is het lastiger bijeenkomsten te organiseren. Ik hoop dat er vanaf dit jaar weer meer mogelijk wordt voor de stichting”.

Tips voor vrouwen in ICT

Marloes vertelt ook over ondernemen als vrouw binnen een meer man gedomineerd vakgebied. Marloes: “Vrouwen in ICT lopen helaas nog steeds tegen stigma's aan. Ik maak bijvoorbeeld mee dat ik constant van iemand ongevraagd advies ontvang. Ik ben verantwoordelijk voor een belangrijk project, maar ik mag niet fel of kritisch zijn, want dan krijg ik een stempel ‘emotioneel’. Terwijl ik zie dat als een man hetzelfde doet, hij juist ‘gepassioneerd’ wordt genoemd en zijn reactie is logisch ‘want hij is de eigenaar’, maar ik ben ook de eigenaar”. Iedereen in zijn of haar waarde laten, is een grote passie van Marloes: “Die vrouw die met dat idee loopt, dat uitspreekt en over die drempel durft te stappen, die moet je kracht geven. Of het nu faalt, er nooit aan begint of wat dan ook: geef haar kracht. In Nederland hebben wij erg de mentaliteit ‘nou we moeten het nog maar even aankijken’ en dat is verstikkend. Ik hoop met mijn bedrijf een voorbeeld te worden voor vrouwen binnen dit vakgebied.”

Blijf jezelf

Marloes geeft als tip aan vrouwen die in de ICT-wereld beginnen allereerst iemand te vinden bij wie je goed kunt ventileren als het even tegenzit. Maar het belangrijkste advies: “Blijf vooral jezelf en blijf in jezelf geloven. Ik heb het idee dat we vrouwen constant maar willen vertellen hoe ze moeten zijn, wat ze moeten doen, hoe ze zich moeten gedragen en hoe ze zich moeten kleden. Maar waarom? Als ik iemand vertel ‘de planning gaat niet goed’ reageer ik niet ‘uit emotie’, maar uit kwaliteit. Je moet stevig in je schoenen staan om voor jezelf op te komen, maar het is echt belangrijk.”

Drie studenten zijn samen aan het werk in de Dutch Innovation Factory

Ondernemen in Zoetermeer

De keuze te ondernemen in Zoetermeer was voor Marloes een logische. Ze woonde in het verleden zelf in Zoetermeer en heeft hier goede contacten kunnen leggen. Volgens Marloes is Zoetermeer ook dé plek met ruimte voor initiatieven. Marloes: “Er wordt vaak toch een beetje grappig gedaan over Zoetermeer, maar zeker voor ons is het wel echt wel de stad die alles heeft, je hebt hier alles in de buurt. Wat ik echt heel leuk vind om te zien is dat er ook heel veel geprobeerd wordt in Zoetermeer. Er is heel veel ruimte voor initiatieven. Het duurt vaak lang voordat mensen aanhaken bij een initiatief. Je hebt echt wel lef nodig een initiatief te starten en ik vind dat Zoetermeer daarin wel veel durft”.

Als laatste heeft Marloes een oproep aan (ouders van) jonge Zoetermeerders: “Wij willen ook de toegang zijn voor mensen tot de arbeidsmarkt, ook in branches waar ze misschien helemaal niet in gestudeerd hebben. Iedereen kan bij ons aankloppen, of je nu economie hebt gestudeerd of iets anders, wij kijken graag met jou naar de mogelijkheden”. Als voorbeeld geeft Marloes aan dat een jongen die mbo retail management heeft gestudeerd nu via hen in dienst is gekomen op de verkoopafdeling van een groothandel. Nadat hij ervaring heeft opgedaan, komt hij bij Marloes in dienst. “Ik vind het erg belangrijk dat iedereen die wil ook echt een kans krijgt. Dus, ouders die nu dit artikel lezen en een kind thuis hebben zitten dat aan het werk moet en denken ‘zou dit niet iets voor je zijn’, klop vooral aan! Onze deur staat open”.

Maak kennis met ondernemers uit Zoetermeer

-

Wil je zelf als ondernemer ook vertellen over ondernemen in Zoetermeer? Neem contact op met Bureau Citymarketing Zoetermeer via ditisdeplek@zoetermeer.nl.