Sterke sector E-health in Zoetermeer

Toegepaste innovaties is bij E-health het uitgangspunt. Het doel is health en care slimmer, beter, meer gericht op de klant en gemakkelijker toepasbaar te maken. Dit kan onder andere door middel van nieuwe of vernieuwende producten en diensten. Maar daarnaast ook door verbindingen te maken met andere sectoren (crossovers). In Zoetermeer zijn, onder andere op het Dutch Innovation Park, meerdere organisaties en initiatieven waarbij zorg en technologie hand in hand gaat. 

Dutch Innovation Park

Op het Dutch Innovation Park zijn bedrijven gevestigd die actief zijn met (toegepaste) innovaties binnen de zorg en zorgtoepassingen. Bedrijven die vanuit de IT-toepassingen kijken naar specifieke zorgvraagstukken en care-oplossingen, maar ook bedrijven die vanuit de zorg de vraagstukken benaderen en inzetten op verbinding met andere sectoren. Overheid, ondernemers en onderwijs slaan hier de handen ineen. Samen maken ze de weg vrij voor next-level innovaties die de samenleving verder brengen.

Naar de website
Luchtfoto van het Dutch Innovation Park. Binnenkant van het Dutch Innovation Factory waar met grote stickers op de glazen muur staat: Innovation lab.

Stadslabs

De gemeente Zoetermeer heeft de ambitie om zich te ontwikkelen tot Living Lab waarin de stad als levensechte experimenteerruimte wordt gebruikt. In de Stadslabs werken onderwijs, bedrijfsleven, maatschappelijke partners en inwoners samen. De Stadslabs op de campus van het Dutch Innovation Park richten zich op eHealth en ICT.

Foto van de buitenkant van het Experimenteerhuis. Dit is een wooncontainer, ingericht als een ‘huiskamer’ voor ouderen. Foto van de binnenkant van het Experimenteerhuis. Dit is een wooncontainer, ingericht als een ‘huiskamer’ voor ouderen. Je ziet een tafel met stoelen, tv, keuken en kast.

Het Experimenteerhuis

Het Experimenteerhuis is een mobiele ruimte die is ingericht als huiskamer. Hier doen studenten van mboRijnland en De Haagse Hogeschool voeren samen met senioren onderzoek naar de vraag wat er nodig is aan technologische en sociale voorzieningen om langer thuis te blijven wonen. De ambitie is om deze experimenteerhuizen in verschillende wijken in Zoetermeer te plaatsen. Hierbij wordt samengewerkt met verschillende technologiebedrijven, de Gemeente Zoetermeer en zorginstelling Vierstroom.

Foto van de binnen van het Experimenteerhuis waar het spreekuur gehouden tussen ouderen en zorgmedewerkers.

FME

FME is een brancheorganisatie die zich bezighoudt met het mobiliseren en verbinden van de technologische industrie en de samenleving. Technologie helpt steeds vaker met maatschappelijke vraagstukken in de zorg. FME houdt zich met het programma 'gezondheid en zorg' bezig met een groot vraagstuk: het verbinden van technologiebedrijven met de zorgketen, met als doel de zorg te verbeteren. 

Kenniscentrum Health Innovation

Het kenniscentrum Health Innovations van De Haagse Hogeschool zet zich in om de gezondheid van burgers in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) te bevorderen. Het kenniscentrum werkt samen met professionals en burgers en houdt zich onder andere bezig met vraagstukken over lang zelfstandig thuis wonen, overgewicht, sociaal isolement en sneller herstel na medische behandeling.

Grey Valley

Grey Valley zorgt voor innovatie in de zorg. De helft van de bevolking is 50+ en voor ondernemers biedt dit volop kansen. Steeds meer bedrijven focussen zich op producten en diensten voor ouderen. Grey Valley ondersteunt deze bedrijven door middel van werkruimte, coaching, sparring partners en meer om zo de bedrijven een boost te geven.

Startup & scale-ups

Heb je een IT startup of scale-up in Zoetermeer? Vergroot je succes en groei met scale booster, een nieuw initiatief van de gemeente Zoetermeer. Scale booster biedt je kennis, expertise en ondernemersnetwerken in Zoetermeer en in de regio. Jouw bedrijf krijgt dus alle kansen om te groeien.

Meer informatie
Foto van de oprichter van Scalebooster.